Oldalak

2012. 06. 16.

Piacon voltam, és semmi nem maradhat titokban

Az információs önrendelkezési jog korlátozásának egyik formája, hogy a közbiztonságra való hivatkozással lazítanak a törvényes előírásokon. A bűncselekmények üldözése és felderítése érdekében a rendőrség szeretne minél egyszerűbb eljárásban minél több területről személyes adatokhoz jutni. Az ily módon elnyert megkülönböztetett jogosítványok veszélyeztetik az adatvédelem alkotmányos jogelveit. Az állampolgároknak egyaránt joguk van ahhoz, hogy biztonságban éljenek és ahhoz, hogy személyes adataikat jogosulatlanul senki ne ismerhesse meg.


A rendőrség csak akkor juthat személyes adatokhoz, ha erre törvényes felhatalmazást kap. E törvényi felhatalmazásnak meg kell felelnie a célhoz kötöttség követelményének. Álláspontunk szerint a rendőrség bűnüldözési tevékenységével kapcsolatban csak az alábbi korlátok között gyűjthet, tárolhat és használhat személyi adatokat:

• kizárólag az adatkezelés konkrét céljának és az adatok körének írásbeli megjelölésével szabad adatot kezelni;

• megengedhetetlen, hogy a rendőrség általános bűnmegelőzési céllal, „készletre” gyűjtsön személyes adatokat;

• az eljárás befejezése után, ha a gyanúsított szabadul a gyanú alól, személyes adatait törölni kell a rendőrségi nyilvántartásból;

• a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alóli mentesülés után az érintett adatait törölni kell a nyilvántartásból;

• mindazon személyes adatokat, amelyek konkrét büntetőüggyel nem állnak összefüggésben, törölni kell a nyilvántartásból.
…..
Általános bűnfelderítési célból a rendőrség bankoktól, illetve az adóhatóságtól sem kérhet információkat, kizárólag meghatározott bűncselekmény gyanúja esetén és kizárólag az elkövetéssel alaposan gyanúsítható személyről.(forrás: TASZ.hu)

Nos akkor menj el reggel a piacra egy liter házi tejért, egy kis friss gyümölcsért. Parkolj le szabályosan a piactól nem messze, a közlekedési szabályokat pontosan betartva.

De ne csodálkozz, ha bevásárlási manővered negyed órája végén, mobilodon rendőrök hívnak fel, hogy ez és ez a számú járgány a te birtokodban –e. Ne  csodálkozz azon el, hogy mobilszámod pár percen belül hogy került a hatóság tudomására. Bandukolj vissza az autódhoz, és még mindig ne kerekedjen el a szemed, hogy rendőrök szemlélik autód, mely békében kívánta várni tulajdonosát. Füstjelekkel és hümmögve közeledve, a rendőröknek leadva a hírt, te vagy a tulajdonos, továbbra se csodálkozz el a párbeszéd közben.

- Öné az autó?

- Igen, kérem, mi a probléma? Az autó szabályosan parkol.

- Igen Uram, de a csatorna fedél alatta van.

-Ó, én erre nem figyeltem, parkolás közben. Kellett volna? Ezután ez parkolási tilalmat jelent?

- Nem, nem. Nyugodjon meg Uram(Hölgyem), egy nyomozás miatt szeretnénk a csatornanyíláshoz hozzáférni, tolvajok ide dobtak be egy pénztárcát.

- Pech, ezentúl erre is figyelek, kár hogy nem hoztam magammal pecabotot.

- Felesleges, a pénztárca üres minden bizonnyal.

A konklúzió

Ne hidd, hogy nem tudják, minden pillanatban merre jársz, ki vagy, titkos vagy nem titkos a telefonszámod. Mondhatnám azt is, írhatnám azt is, „Isten szeme mindent lát!” De Isten nem hord egyenruhát, és nem telefonál rád. Ellenben egy eltűnt pénztárca ügy is elég ahhoz, hogy perceken belül kiderüljön a rendőrség számára, hol jársz, merre jársz, ki vagy, mi a telefonszámod.

Rövid idő alatt a hatóság lekéri –bár hol is vagy- a járműved rendszáma alapján az összes adatod, mobilszámoddal egyetemben. Pedig erős a gyanúm arra vonatkozóan, hogy a szolgáltató (telefonos érdeklődésre) nem adhatja ki , nem adhatná ki ezt.

3 megjegyzés:

Gréti írta...

Bármilyen tel.számod csak a nyilvánosság elött titkos. Hivatalos személynek (rendőrségnek) megfelelő engedéllyel mindig kiadható és lehallgatható. A "titkos szám" csak a nyilvánosságnak szól. Rendszám alapján se adnak ki adatokat (mondjuk nekem), tudtommal. Oda is kell hivatalos engedély.

Bagira írta...

Az idő ami elgondolkodtatott, ez negyed óra!! volt tán,és miden infó náluk volt. Ennyi idő alatt a megfelelő engedélyt is megszerezték? Vagy minden adat rólunk, egy "adatbázisban" ott van??

M. Fehérvári Judit írta...

Hm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...