Oldalak

2012. 02. 06.

Vírusok világa

Délben jött a telefonhívás, Nagy rekedt hagon mesélte, nincs jól. Hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás kínozza. Délután rendel kedvenc háziorvosunk, átjön, és meglátogatja. Helyeseltem is, emlékszem még a tavalyi esetre, mikor a Kicsi ápolása után, hamar felszökött a lázam, február tájékán volt, és az ágyból 5 hét után kelhettem fel, komoly tűdőgyulladást kaptam. Nagy is kapott az orvostól beutalót a tüdőgyógyászatra, és persze orvosságot. Finom csipkebogyó teával vártam, remélem hamar kiheveri a megfázást.
Óvatosság nem árt, hiszen azt tudjuk az influenza vírusa elég sokféle formában fertőzheti meg az embereket.

"A tél a nátha, a köhögés és a megfázás igazi szezonja. A test ebben az időszakban takaréklángon működik, bizonyos szempontból téli álmot alszik: szervezetünk számos funkciója lelassul, a vérellátás romlik, fázékonyabbá válunk és könnyebben elfáradunk. Nem csoda, hogy a baktériumok és vírusok egykettőre győzedelmeskednek fölöttünk, és sikeresen hatolnak be a szervezetünkbe. "

"Éppen ezért nagyon fontos védekező rendszerünk erősítése. Az első szakember, aki a természetes influenzavédelem megbízhatóságát górcső alá vette, a svájci Zizersben tevékenykedő, gyógynövényekkel foglalkozó pap volt, Johann Künzle (1857–1945). Amikor 1918-ban egész Európában tombolt a spanyolnátha, amelynek világszerte több mint húszmillió ember esett áldozatul, Künzle a wangsi templom szószékéről nemcsak Isten igéjét prédikálta. Arra szólította fel a gyülekezet tagjait, hogy naponta fogyasszák azt a gyógynövényekből készült különleges teakeveréket, amit vasárnap a mise után mindig szétosztott a templom kapujában. Az eredmény nagy feltűnést keltett: miközben a svájci falvakban az influenza sorra szedte áldozatait, Wangsot elkerülte a járvány."

"Nem minden influenza egyforma
Az erős megfázást gyakran tévesztik össze az influenzával, főként akkor, ha a fellépő betegségtünetek hasonlóak. A több mint százféle rhino- vagy adenovírus valamelyike által előidézett megfázás központja általában az orr (nátha) vagy a torok (angina, rekedtség). Lefolyása többnyire ártalmatlan, és nem tart tovább hét napnál. Sokkal gyakrabban alakul ki, mint a valódi influenza, mely rohamszerűen lép fel, és tünetei gyorsabban súlyosbodnak, mint egy normál megfázásé. Este az ember még egészségesen fekszik le, reggel pedig úgy ébred, mintha agyoncsapták volna. Ez a hirtelen rosszullét ugyanúgy az influenza jellegzetes tünetei közé tartozik, mint a magas láz, a hidegrázás, a köhögés, az orrfolyás, a végtagfájdalom és a torok- és fejfájás.
A betegség cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés vagy beszéd közben jut egyik emberről a másikra. Ha valaki tüsszent, az apró cseppeket 160 km/h-s sebességgel küldi szét a környezetébe. A vírusok azonban csak azt fertőzik meg, akinek az immunrendszere le van gyengülve – akié ép, az normál esetben megbirkózik a vírustámadással. "(forrás:AntalVali.com)

9 étel meggyógyít!

Chili paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a váladék eltávolítását.

A gőzölgő tyúkhúsleves
A húslevest már nyolcszáz évvel ezelőtt is nagy becsben tartották, a legendás orvos, Moses Maimonides is megemlékezett róla mint a legjobb orvosságról, mellyel kitűnően csökkenthetők a megfázásos tünetek. A Chest című szaklapban megjelent írás szerint a nebraskai egyetem orvosi karának kutatócsoportja - dr. Stephen Rennard vezetésével - laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a hagyományos recept szerint készült tyúkhúslevest, mely a következő hozzávalókból készül: tyúkhús, hagyma, burgonya, sárgarépa, zeller, pasztinák és petrezselyem.
A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták és egy aminosavat, melyet ciszteinnek hívnak. A tyúkhúslevesben nagy mennyiség található ebből az aminosavból, mely kémiailag nagyon hasonló egy a hörghurut kezelésére alkalmas gyógyszerhez.

Citrusfélék
A citrusgyümölcsök amellett hogy C-vitamin-bombák, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal, és a lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek hevességét. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres C-vitamin-fogyasztás segít megelőzni a meghűléses betegségeket, enyhíti a megfázás tüneteit, és gyorsítja a betegség lefolyását.
Ha télen minden nap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyaszt - amely kb. 80 mg C-vitamint tartalmaz -, akkor jelentős védelmet szerez a megfázás ellen, olvashatjuk az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában. Ha pedig már megfáztunk, akkor extra C-vitamin fogyasztásával hamarabb túllehetünk a betegségen. Egyes, grépfrútban található vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk, kérjük ki az orvos tanácsát!

Kávé
Bármilyen meglepő, a kávé is enyhíti a megfázáskor fellépő légzési nehézséget. A koffein ugyanis a szervezetben teofillinre bomlik le, amely azonos az asztmagyógyszerek hatóanyagával. Így koffein hatására a hörgők "ellazulnak", könnyebben tudunk lélegezni. A kávé ugyanakkor vízhajtó hatású is, így ha ezzel kúráljuk magunkat, akkor gondoskodni kell megfelelő folyadékpótlásról is.

Curry-por
A curry csökkenti a hörgők és az arc-, orrüregek dugulását, és egyben a megfázást és influenzát okozó vírusokat is pusztítja. Élénksárga színét a benne lévő kurkuma adja, melynek antioxidáns hatású része a kurkumin; egyben vírus- és baktériumölő is. Kutatások szerint a kurkumin ezenfelül erősíti az immunrendszert is. A curryben van még chilipaprika is, melynek pozitív hatásairól fentebb írtunk. A sárga fűszerben találunk még köményt is, melynek aldehidjei a gyomortüneteket enyhítik. Curryt legkönnyebben indiai vagy thai étteremben rendelhetünk, de ha otthon szeretnénk fogyasztani, akkor ízesítsük vele a tyúkhúslevest.

Gyömbér
A gyömbér enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben harcol a vírusok ellen is. Kínában és Indiában már évszázadok óta használják a gyömbért a megfázás kezelésére. Az egyik benne található vegyület pusztítja a megfázást leggyakrabban okozó rhinovírusokat. A növény hatóanyagai a hányingert is csökkentik, így gyomorrontás vagy terhesség korai szakaszában fellépő émelygés esetén is segíthet. Megfázásra igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal.

Fokhagyma
A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is. Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja. A kén segíti a légzőrendszer tisztulását, a felesleges váladék eltávolítását. A nyers fokhagyma gazdagon tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek a betegséget okozó baktériumokat és vírusokat pusztítják.

Torma
A torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Vöröshagyma
A vöröshagyma szintén kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. Ebben a hagymafélében is, hasonlóan a fokhagymához kénvegyületek, a thioszulfinátok a hatásos összetevők. Az egyik ezek közül kifejezetten csökkenti a légutak gyulladásos folyamatait, nem csoda, hogy a vöröshagyma a népi gyógyászatban is az asztma gyógyszere. A vöröshagyma emellett egyes másodlagos baktériumfertőzéseket (tüdőgyulladás, streptococcus) is képes legyőzni. Leginkább a nyers vöröshagyma segíthet a betegen, és ebben még C-vitamin is van.
Tea
A meghűlés tüneteit legbiztosabban teakúrával enyhíthetjük. A meleg tea pótolja az elvesztett folyadékot, a gőzök enyhítik az orrdugulást, a légzési nehézségeket, a torokfájást.
Forrás: www.medipress.hu








Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...