Oldalak

2012. 02. 06.

Tilos a sózás


Az Országgyűlés 2009-ben hozott döntést arról a törvényjavaslatról, miszerint a fás szárú növények védelme érdekében a járdákat tilos sóval síkosságmentesíteni. Aki a jogszabályban lefektetett kötelezettségét elmulasztja, akár ötvenezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat emiatt.
A szabályozás leszögezi: "belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti."
A rendelet természetesen nem véletlenül született, hiszen a sózás óriási károkat képes okozni a közelben élő növényekben. Ráadásul a só a talaj fizikai és kémiai tulajdonságainak megváltozásához (másodlagos szikesedés - a talaj termelőképességének csökkenése), illetve az ivóvizeket adó felszín alatti vizek szennyeződéséhez vezethet.
(forrás:www.stop.hu)

Fenti rendeletet nem sokan olvassák,mert még tegnap is jó vastagon lesózott járdán trappoltam át.. kutya azonnal sántít-persze jól marja a lábát a só - de nem hogy nem olvassák a rendeletet az emberek, a fizika alapjait is elfeljetették, bár lehet meg sem tanulták.

Nos a kutya mancsa felmaródva.. és dús vegetációra sem számíthatunk tavasszal. Ellenben a hótakarítással megbízott személy, aki a ház igen szűk környezetében ténykedik(az igazán forgalmas járdát messze elkerüli lapátjával együtt)kerek kis pocakból egy dekát sem fogyaszt le, a só kiszórása maximum csuklószalagjait mozgatja meg.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...