Oldalak

2012. 02. 08.

Nesze semmi, fogd meg jól!, évértékelő (mese)beszéd

Mert ez várt ránk.

Nem tudtam meghatódni, és átszellemülni Orbán éves értékelő beszédjén. Az esemény után Orbán középosztálya, feltétlen hívei ezt meg tudták tenni. A beszéd után a sajtó már megközelíthette a „vendégeket”.A riportalanyok jól öltözöttek voltak, nem volt az arcukon mély döbbenet, talán nem érintette őket a januári bér csökkent összege, nem rokkant nyugállomány tagjai, kiknek álmatlan éjszakái vannak mostanában, vajon mennyi marad a további években a megélhetésükre.

A beszéd alatt bizonytalanná váltam, hiszen a tömjénfüst, mely körbelengte az Igaz szavait, nem ért el hozzám. Olyan ködös volt, mint este a szmogos úton, s bár hallottam, de nem éreztem,. hogy a valós élet problémáiról szól e szépen zengő orgánum.

A vendégek, nevezzük a hallgatóságot annak, szépen felöltöztek, a nők pirosítót is tettek az arcukra, bár ez tök feleslegessé vált, a belső izgalom okán. Tudatuk jólétük alapján elégedettek voltak a nagyvezér monológjától.

A bevezetőben hallottam, a „békemenet” magasztos mivoltát, bár ennek csak egyik oldaláról zengtek dicső sorokat.

Történt ugyan is egyéb megmozdulás az országban, és ott is igen sokan képviselték magukat.. talán még sem homogén a kormány mellett állók sora. Tehát az értékelő beszéd ezek szerint nem értékelt.

Nem kétséges retorikából ötöst kapott fiatalkorában miniszterelnökünk, jártas a nagy elődök mondásaiban. Idézte Lincoln elnököt, "néptől a néppel a népért" híres mondatát, élcelődött -ebben napra kész - a fél oldalára dőlt Costa Concordia-val, és kihagyhatatlan magasztos dicshimnuszt zengett Kolontár és Devecser lakóiról.

Folyamatosan okolta a régmúlt idők kormányon levő politikusait, minden szerencsétlenségnek ők az okai. A megoldás a problémák megszűntetésére egy konkrét előremutató ötlet nem hangzott el.

Oly utópisztikus és valóságtól elrugaszkodott magasztosítás zengedezett, szállt a léggömbje Álom ország felett, a súlyokat szívesen ráaggatom a kosár aljára, hogy a földre huppanva szembesüljön a valósággal.
A Nemzetgazdasági miniszter szerint meg lehet élni havi nettó 47 ezer forintból, igaz erre a Házon kívül c. adásban bemutatott emberek egész másképpen vélekedtek. Hűtőszekrényükben nem sok ennivaló volt. Mondja ezt, akinek 2011-es vagyonnyilatkozata alapján miniszterként havi 1.062.000, országgyűlési képviselőként havi 248.000 forint bruttót kapott. Vajon komolyan el is hiszi amit mond? Az első nap menne a Dunának, nemhogy elgyalogolna a hidegben egy ingyen ebédet osztó vöröskeresztes menedékhelyre.

Tehát apránként fel kell készülni, hogy megtanuljuk a gezemice elkészítésének módját, megtanuljuk a régiek praktikáit, hogy teljesítsük Matolcsi állítását.

Bár szeretném, ha mint a mesében, Jancsi és Juliska esete történne meg, és bemutatná nekem, hogy is kell megélni ebből az összegből.

Orbán szerint:-" egygyerekes családok esetében 8,1 százalékkal, kétgyerekeseknél 16 százalékkal, három vagy többgyerekeseknél 23,3 százalékkal több nettó jövedelem maradt a családi kasszában a személyi jövedelemadó befizetése után. " Nem értem ezt sem igazán, hiszen ha ez a statisztika igaz, akkor igen jelentős azon családok száma, akik 212ezer bruttónál nagyobb jövedelemmel bírnak, hiszen csak azokat nem érte el az adójóváírás kivezetésével együtt járó nettó fizetés csökkenése.

Nos sok mindent nem értek,.Orbán Úr, valahol egy másik földrészen jár, lakik, álmodik, tuti hogy nem a jelen elképesztően ijesztő részét vizionálja álmában. Értékelése messze nem a valós helyzetet ábrázolta.

Nincs MALÉv-ünk, két év alatt nem vették észre mekkora a baj. Nincs elegendő munkahely, romokban a BKV, családok 100ezrei vettek fel lényegesen kevesebb fizetést, mint előtte egy hónappal, rokkantnyugdíjasokkal kívánják a gazdaságot fellendíteni, és renyhe „ál”-nyugdíjasokkal. Aki évekkel ezelőtt elhitte, hogy ő nyugdíjas lehet élete végéig, annak most citromot csavartak a képébe. IMF hitelnek ára lesz, hogy mekkora, mélyen elhallgatják. Önkormányzatok adóssághalmaza mennyivel növeli a hiányt, milyen változások lesznek, melyeket szintén ránk terhelnek. Nem a kedves középosztály viszi a terheket, azokra vigyázni kell, hogy tapsolni tudjanak a nagy semmi, fogd meg jól beszédein.Nem a felsőbb tízezer, nem.. nem a politikusok, akik még a benzint sem képesek kifizetni a fizetésükből, arra is költségtérítést kapnak, no meg telefont, meg lakhatási támogatást, és isten tudja mit még. Ismerek olyan munkás embert, aki  naponta beül a saját kocsijába, elmegy dolgozni, saját pénzéből tankol, lakbérletet fizet, és nem kap sem több fizetést, sem üzemanyag hozzájárulást.És ez az illető termel, és hasznot hozz, a tisztelt országgyűlési képviselők, meg osszák az észt, és keseregnek, nem lehet szarból várat építeni. Ezért szép summa üti a markukat.
Értékeljünk, ki - ki igyekezzen ezt magában megtenni, ehhez segítséget nem igen kapunk azoktól, akiknek feladata lenne. No meg számoljunk, mi mennyibe kerül, mennyivel nőnek az árak, melyek mellett is 47.500 Ft-ból tűrhetően meg lehet élni.

Értékelést nekem is kellett csinálnom, de ha ezt konkrétumok, számok nélkül adom elő, úgy penderítenek ki a pozíciómból, hogy lábam nem éri a földet.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...