Oldalak

2008. 10. 26.

Kínai cseréphadsereg

Persze ide is kedves Cousine-nal mentem, fotó apparáttal teletűzdelve, és ragyogó mosollyal, válaszolva az ajándék őszi napsugaraknak.
Jókedvvel és vidáman csattogtunk,a cseréphadsereg valóban látványos a maga pár száz darabjával, hiteles másolatával. Ha a névjegykártyák nem lógtak volna a szobrok nyakán, még a rendezés is 10 pontot kapott volna tőlem. Majd beszabadultunk az Asia Centerbe titkokat lesni, venni.
Le a kalappal, rend és tisztaság és udvariasság minden üzletben.
Na, ide is visszatérünk...tutkó..


Pekingtől 1100km-re, Lintung város közelében található az első kínai császár, Cs’in Si Huang sírja.Jelentős szerepet tulajdonítanak neki, a Nagy Fal építésében is. A császár 210-ben halt meg. Sírja egy 43 m magas domb belsejében található.
A sír közelében 1974-ben helyi parasztok kútásás közben életnagyságú cserépből formázott katonák és lovak maradványaira bukkantak.

Sejtelmük sem volt, hogy a jelenkor egyik legkiemelkedőbb régészeti leletére bukkantak. Az ásatások során derült ki, hogy a sír közelében egy egész cseréphadsereg őrizte a császár nyugalmát.
Három földalatti építményredszert tártak föl, melyekben 8000 figura, gyalogos, íjász, lándzsások, lovasok és harci szekerek is voltak. A finomam megmunkált katonák öltözete is változatos, egyesek harci öltözéket, mások gyapjúruhát viseltek. Az agyagfigurák színes mázzal voltak bevonva. Arcvonásaik különbözőek, hajviseletük is eltér egymástól. A harci ruházaton rangjelzések is megfigyelhetők. Törzsük üreges, de karjaik, lábaik tömör agyagból készültek
(forrás:www.abbcenter.com)



































Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...