Oldalak

2008. 08. 10.

Balsa

„Kik fölépíttettetek az apostoloknak és
prófétáknak alapkövén, lévén szegletkő
maga Jézus Krisztus.”

Efézus 2,20

















Balsa község Magyarország észak-keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében található! A Tisza bal partja melletti falu Tokaj felett 15 km-re, már a honfoglalás előtti időkben is lakott település volt. Közvetlen szomszédságában található a megye névadó községe Szabolcs, ahol csodálatos épségben ma is látható az Avarok korabeli földvár!

Balsa korábban fontos tiszai átkelőhely volt, különösen az 1900-as évek elején megépült gyönyörű hídjával. Így a Nyírség-Zemplén-Felvidék kapcsolat a keskeny nyomtávú vonattal és kövesúttal akadálytalanná és gazdaságilag rendkívül előnyössé vált!

A falu lakossága három történelmi egyházhoz tartozik. Római katolikus, görög katolikus és református. A három egyházhoz tartozó falubeliek mindig békességben, szeretetben éltek és élnek egymás mellett, tisztelve egymás hitét! Mindhárom gyülekezetnek saját temploma van.

A második világháború viharfelhői vészesen sűrűsödtek Magyarország felett is, és 1944 őszén Balsát is elérték! A menekülő német csapatok óriási pusztítást végeztek és hagytak maguk mögött, hogy megnehezítsék a román és szovjet hadsereg áttörését a Tiszán.

Felrobbantották a gyönyörű Tisza-hidat, amelynek roncsai talán legutolsóként ma is szomorú mementói az esztelen rombolásnak. A híd azóta sem épült újjá!
(Forrás. wikipedia)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...