Oldalak

2008. 07. 14.

A niklai remeténél

Folytatva utunkat Niklába értünk, Berzsenyi Dániel Emlékmúzeumhoz.

„valaha Balaton-part menti települést 1395-ben Mikala néven említették az oklevelek. A Nikla nevet a latin Nikolausból eredeztetik. 1732-ben már plébániája volt, római katolikus temploma 1755-ben épült. A XVIII. század végén szláv eredetű családok lakták, akik azonban gyorsan elmagyarosodtak. A falu a Balatonról lehúzódó berek szélére épült, környéke kedvelt rejtekhelye volt több betyárnak. Számos történetet őriz róluk a népi emlékezet. A környéket nyugaton a Koroknai-vízfolyás határolja, melynek egyik tápláló ága fél évszázada még malmot működtetett.”
forrás: www.vendegvaro.hu


















„Berzsenyi Dániel (1776-1836) 1811-ben épült niklai lakóháza 1954 óta kiállítóhely, s a neves magyar klasszicista ódaköltő emlékét idézi fel. Az egykori kúria ma műemlék, parkja védett. A jelenleg látható állandó kiállítást 1972-ben Sára Péter rendezte. A költőt művei, egykori használati és dísztárgyai elevenítik meg. A kiállítás anyaga a Somogy megyei múzeum és a bu-dapesti Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményeiből származik.”
forrás: http://www.smmi.hu/torteneti/nikla.htm













A bejáratot két-három ősszőlőtőke indái dús hajtásai teljesen árnyékba borítja, tekintélyparancsoló koruk ámulásba ejt bennünket, majd 170 évesek. Rövid sétát teszünk a birtok kertjében, Berzsenyi nem véletlenül maradt itt oly sokáig. Almát is lelünk, szedünk párat, savanykás ízűk szomjoltók.


































A nevezetes fa, a költő ültette...

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...