Oldalak

2008. 07. 14.

A magyar Versailles-ban

2008.07.09., Keszthely

Gyalogosan megyünk végig a fő utcán, a városnézést a Fő téren kezdjük. Itt található a Városháza , benne a Polgármesteri Hivatal, amelynek alapjai 18. századiak, mai formájában copf stílusú.






A téren magaslik a ferences rendi kolostor és temploma, amely a törökkorban végvárként szolgált, szentélyében láthatók hazánk legnagyobb felületű gótikus falfestményei. A tornyot az 1880-as években építették hozzá, de a rózsaablak eredeti.










A tér keleti végén áll az 1770-ben emelt Szentháromság szobor. A Fő térről nyílik a Kossuth utca északi szakasza, amely ma sétálóutca, számos vendéglátóhellyel és üzlettel Az övezet épületeinek többsége még a múlt század második felében épült. A Kossuth u. 28. homlokzatán a városcímer jelzi, hogy ez volt a régi városháza. Ma a Goldmark K. Művelődési Központnak és a TOURINFORM Irodának ad otthont. Ide is betérünk, információkért.




A sétáló utca folytatása a Kastély utca, amely a Festetics kastély főbejáratához vezet. Valaha itt éltek az uradalom alkalmazottai. Az utca képét ezek a paraszt barokk épületek határozzák meg.
Festetics kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület ma múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült könyvtárterem, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86.000 kötet.





































Gyönyörű kékség, itt is lett kedvenc szobám...


















Ez pedig egy igazi rekamié...

















Itt mi is olvasgatunk, és csodálattal emeljük fejünket a fölöttünk magasodó könyvekkel teli polcokra.







































A tükörteremben mester kurzust tartanak, lelkes zongoraművész követi tanára intelmeit.





















A kastély bejárata előtt látható a család leghíresebb tagjának Festetics Györgynek (1755-1819) a szobra. Az eredetileg 42 hektáros park természetvédelmi terület, francia kertből és számos faritkaságot tartalmazó angolparkból áll. Rövid sétát teszünk mi is, a fák árnyas hűvösében.



















Lassan visszaindulunk, A Balatoni Múzeum arányos neobarokk épülete előtt csak lassítunk, itt az emeleti állandó kiállításban a Balaton kialakulásával, növény- és állatvilágával, környékének történeti emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A földszinten van a római- és a középkori kőtár valamint a híres festő, Halápy János emlékszobája. De az eddig megvett belépők alaposan lesoványították pénztárcánkat, így kívülről isszuk szemünkkel a látványt.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...