Oldalak

2013. 06. 23.

Derült égből megszorítás

 forrás
2013. június 23., vasárnap 08:30

Varga Mihály ugyanis rövid kihagyás után bejelentette második csomagját. Emelkedő csekkadó, emelkedő távközlési adó, emelkedő bányajáradék és a kamatjövedelmek magasabb adóztatása. Ezek a hivatalosan is elhangzott megszorítások.
Volt ugyanis három dolog, amit elfelejtett megemlíteni Varga. A bankok új, 7 százalékos különadóját, amit az önkormányzatok bankok felé fennálló tartozásából vonnak majd le (hogy ez mit jelent, azt ebben a cikkben jártuk körbe). Aztán, hogy a bankokkal ugyan tényleg egyeztettek az ügyben, csak éppen nem állapodtak meg. És azt is, hogy jön a népesedési csomag, amit részben az új bejelentésekből fedezne a kormány. Varga egyszerűen a túl alacsony inflációra fogta az újabb megszorítást.
Hogy mindez miért idézi az elmúlt három év csomagjait? Mert a bevételek emelésére épül, rontja a közép-hosszú távú növekedési kilátásokat, és azt üzeni a piaci szereplőknek, hogy ebben a gazdaságban bármikor, bármi megtörténhet.

Kikre lő a Varga-csomag?

A telekom-, az energia, a pénzügyi- és bankszektorra, illetve ezeken keresztül közvetett módon mindenkire, ahogy az elmúlt három évben mindig.
A társadalmi érintettség kapcsán a dolognak rengeteg utózöngéje volt: Varga megöli a bankkártyás fizetést, mert durván megemeli a banki tranzakciók árát. Évi ötezer forintunkba kerül a csekkadó. A kamatnyereségünk negyede az államé, és a megtakarításokra kivetett eho miatt az egykulcsos 16 százalékos adónak is vége. Már a bankbetét is viszi a pénzt: ha augusztustól, amikor hatályba lépnek a változtatások, két hónapra kötünk le 100 ezer forintot, a végén 18 forinttal szegényebbek leszünk, miközben az állam 768 forinttal gazdagabb.
Az új adót (az ehot) viszont megúszhatjuk, mert a tervek szerint a tartós befektetési- és a nyugdíj-előtakarékossági számlákról felvett pénzre nem vonatkozna a szabály. És az állampapírok után sem kellene fizetni a 6 százalékos sarcot. A magasabb tranzakciós adót viszont nemsokára keményen fizetnünk kell.

Kiszorító hatás

Lesz is miből, örüljünk. Eltűnt az infláció, emelkednek a bérek az átlag nettó fizetés 148 500 forint. A baj csak az, hogy a reálbérek nem a gazdaság ereje miatt, hanem a már említett alacsony inflációs mutatónak köszönhetően emelkednek.

Ügyek és mellékhatások

A nagy dolgok, százmilliárdos ügyek, csomagok mellett nehezebb észrevenni a kormányzás kisebb-nagyobb mellékhatásairól szóló híreket. Összegyűjtöttük az utóbbi napok termését.
Debrecenben elfogyott a cigi, mert nehéz az átállás: a boltosok már nem töltik fel a készleteket, a nemzeti trafikok pedig még üresek, úgyhogy pár engedély nélküli helyen tovább lehet majd árulni a cigit.

Felcsútiak árulják a dohányt az Auchanban, mert a kormányfő kegyeltjeként számon tartott polgármester testvére és az alpolgármester lett a befutó a francia tulajdonú áruházakban. Ráadásul még trafikok sincsenek, de már foglaltak a polcok, egyébként meg nagyot drágul a cigaretta, akár júliustól 120 forinttal is emelkedhet egy doboz ára. Ja, és ötszáz trafikot visznek a Continental emberei, ami a kiosztott koncessziók tíz százaléka.

Fideszes képviselő kerül az energiahivatal élére. Dorkota Lajos július 1-jétől vezetheti a hivatalt, ami szabadon dönthet a rezsicsökkentésről. Ami jön, mindjárt itt is van, lehetőleg a fűtési szezonig ismét csökkenhet a gáz ára. Az NFM szerint minimum tíz százalékkal, és az áramé is.

A legszegényebbek is fizethetik az útdíjat.




..............
Megjegyzés(em)

A rezsicsökkentés egy nagy átverés, ha pár ezer forinttal olcsóbb is lesz a havi rezsikiadásunk(már akinek), ennek többszörösét fizethetjük meg összességében:
- a bankautomatáknál, a bankszámla fenntartásával,a postán, a piacon, (a zöldség és gyümölcsárak egekbe szöktek), az élelmiszerek vásárlásakor, és bárhol ahol vásárolunk, ügyet intézünk, bankolunk.

Minap tizenéves gyerekek jártak körbe rezsicsökkentős aláírásgyűjtő ívekkel itt a telepen, vajon ki passzolta le nekik e nem nekik való feladatot?
Sajnos fényképezőgépem nem volt nálam, így nem tudtam megörökíteni, pedig jelentőséggel bírna most.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...