Oldalak

2009. 06. 02.

Érik a cseresznye

Istenek étkének tartották
A ma ismert gyümölcs először a Közel-Kelet országaiban tűnt fel. Amikor Julius Caesar hódító hadjárata után visszatért Rómába, óriási lakomát csapott. Vendégeinek egy csodás, új gyümölcsöt, cseresznyét tálalt fel. A perzsa kertekből származó finomság gyorsan meghonosodott Rómában, majd Hellászban is. Később görög közvetítéssel jelent meg az európai népek asztalán.

A Kárpát-medencében a magyarok honfoglalása előtt is őshonos volt a vadon termő cseresznye, de nemesített változatát még Mátyás udvarában sem ismerték. Hazánkban valószínűleg a török hódoltság idején tevékenykedő kertészek terjesztették el. Ma a cseresznyének több ezer fajtája ismeretes. Június elején érik a bordópiros Bigarreau Burlat, aztán a Linda, majd az igen népszerű, ropogós Germersdorfi, a kárminpiros Stella, július elején a zamatos Katalin.

Az érett gyümölcs húsa, magja és szára természetes gyógyszer. Tisztítja a vért és az emésztőszerveket. Magas savtartalma segíti a lerakódott kövek oldását. A cseresznye jótékony hatással van az ízületi gyulladásban és cukorbetegségben szenvedőkre. Nedve és magja erősíti a szív izomzatát. Pattanások ellen is jó, ugyanis remekül tisztítja a bőrt. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de a téli hónapokra készíthetünk belőle befőttet is.
forrás: reggel.hu, [2005.06.10]

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...