Oldalak

2013. 07. 04.

Trafik ügyünk, Kaszás módra

Fotó: Fülöp Máté(forrás)

A képen látható mozgássérült fiatalember és házastársa közel 20 éve árul dohányterméket Kaszásdűlőn.


1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel. Most a feleség adta be a pályázatot, mert a mozgássérült férj tizenöt éve hadakozik az adóhatósággal az akadálymentesítés miatt.
Több sikertelen próbálkozás után megfogadta, hogy addig nem fizet egészségügyi hozzájárulást, amíg a helyi kirendeltség meg nem oldja a bejutást kerekes székeseknek is.

Most eljárás van ellene, ezért nem indulhatott. Az épület tulajdonosa időközben épített rámpát, de az adóhatóság kaszásdűlői kirendeltsége a másodikon van, lift pedig nincs az épületben.(forrás)
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.
1992-től foglalkozik a dohánykereskedéssel.

A telep északi felén,  1986 körül több lakást építettek, mozgássérültek számára speciális kialakítással, kerekesszékkel önálló életvitelt folytathattak, akadálymentesített környezetben.

Az másik történet lehetne, ezen házakat mikor az önkormányzat eladta, miért lehetett igen kedvező áron, nem mozgássérülteknek is eladni, és potom áron előkertes kis házakat mára vagyonokba kerülő ingatlanná varázsolni.

De a lényeg a fenti pár nem kapta meg a trafik koncessziót, és a telepen a 3 nemzeti Áruda  közül egyik sem lehet az övék. 

Szélmalomharcuk a hatóságokkal nem sok reményt ad arra, hogy sikerrel járnak, de hogy még a tisztes megélhetést jelentő kis árudát is elveszítsék, ez nem túl szociális hozzáállás.



A férfi önállóan közlekedik elemes kerekesszékével reggel és este a közért melletti bódéja és otthona(a mozgássérülteknek épített házak egyikéből)között.
Munkája és elfoglaltsága volt.Megélhetése volt.A lakótelep közössége elfogadta, beilleszkedett, és bizony ha választani lehetett nála vásároltak a legtöbben.

Nem tudom, mit érezhet, mikor a Pethe Ferenc tér mellett 3 db trafik is nyílik(a jövőben, mert jelenleg egyik sem  tudott kinyitni, határidőre). A Nemzeti Árudák között nincs 100 méter sem, és ő szinte mindegyikre rálátna, ha nyitva tarthatná a boltját.

Kaszás trafikjai:
SPAR üzlet keleti oldalán az egyik, jelenleg zárva.



 JOKER presszó mellett, műszaki okok miatt zárva


Jutka presszó átalakítás alatt. A helyiek elmondása szerint egy vietnámi kapta meg a koncessziót, és a Jutka helyén trafikja lesz és egy kínai üzlete. Ez a jelenleg meglévő hasonló üzlettől  ~20 méterre található.



Aki pedig 1992-től e  lakótelepen árulta a dohányt, eltartotta önállóan magát, nem szorult segélyre, kerekesszékével jött és ment, mindegy milyen idő volt, mindig kinyitott, és lehúzta a 8-20-ig tartó munkaidejét.
Nos, ő július 15-vel üres bódéját zárja be.
Helyette majd jönnek az új trafikosok, ők már meggazdagodni.
Csak gondoljunk az új árrésre, és minden új kedvező lehetőségre, melyet kapnak az újdonsült trafikosok.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...