Oldalak

2013. 08. 04.

Harci kutyák a terepen




Az úgynevezett harci kutyák tartása hazánkban egyre népszerűbb, és számuk szaporodik, köszönhetően a nem rég bevezetett új rendelkezésnek:-  Vidékfejlesztési Minisztérium döntése szerint, pl. a pit bull terrier, már nem tartozik a veszélyes ebek kategóriájába. A pit bull esetében megszűnnek az eddig megkövetelt külön tartási szabályok. 

Én értem, hogy nincs veszélyes kutya, csak ostoba, hozzá nem értő gazda.

Nem könnyű belekezdenem a történetbe, hiszen előfordul, én is vétek a szabályos kutyasétáltatás szabályai ellen. De vállalom. Mentségemre legyen mondva, ha netán meg is "kergülne" a kutyám, egészen biztos sérülést nem fog soha okozni sem embernek, sem eb társának. Behívom, és/vagy pórázt helyezek rá, ha forgalmat tapasztalunk, idegen kutyus tűnik fel.

Nem voltam rest, utána néztem a fajta történetének, viselkedési jellemzőinek, a tenyésztőknek, tartás divatjának okát igyekeztem megfejteni, és még sok tudnivalónak velük kapcsolatban.
Nem tájékozatlanságom oka tehát, hogy a harci kutyákat innentől, lepitbullozom. Ember legyen a talpán, mely ezeket a harci kutyákat beazonosítja röptükben.

Az tény (általánosságban), hogy önfejűek, próbálnak domináns szerepbe kerülni, és miután olyan fegyverzetük van, mint egy szuperszonikus harci repülőnek, atombombával a szárnyai alatt, a békés normál fajtát tartó gazda inkább ki/elkerüli a tartóik által oly jámbornak vélt ebeket.(Azt gondolom ez a gyakoribb álláspont).

A felelős gazda tudja, ezen fajta nem fallosz meghosszabbítás céljából tartandó, avagy egónk növelésének tárgya kell, hogy legyen. Mégis járva az utakat látom 80%-ban erről van szó.
Beszéltem gazdikkal is, és volt ki őszintén bevallotta, önvédelem miatt tartja, vette magához, pedig menhelyes, sérült rehabilitációra kényszerült harci kutyája van. 
Kérdeztem is:
- Megvédené e támadás esetén a kutya?
-  Hát nem.. nem tudom igazából - jött a válasz.
-   De ki mer megtámadni, ha látja mellettem a kutyám? 
E példa is mutatja (továbbra is óvatos vagyok az általánosítással), mennyire nincsenek tisztában a fajtával még a tulajdonosaik sem. Persze nem megbántani és megbélyegezni szeretnék bárkit is, nem ez a célom. Elfogadom, mindenki szabadon dönthet, milyen kutyát vesz magához, de a döntéseink felelősséggel is párosulnak.

5 éve van újra kutyusom, spániel keverék, és nem mondható egyáltalán rakoncátlannak. Szépen behívható, a sok foglalkozás eredményeképpen cicakergetést leszámítva, nem szalad el tőlem, fegyelmezett jól nevelt. Habitusom, alaptermészetem miatt sem tartanék erőskézben tartandó kutyafajtát, olyat mely mellett sosem lehet lazítani, kézben kell tartani folyamatosan. Elég sokszor látjuk, mennyire próbára teszi a törékeny testalkatú gazdákat, egy felbőszült, kitörni készülő - nem következetesen nevelt - állatjuk.


Békebeli szép nyugalmas idők




A sétáink eddig egy kellemes, zöld területben bővelkedő lakótelepen zajlottak, ismerősökkel, közös játékkal fűszerezve. Nem járt a szemem radarként, mikor robban be a területre egy zabolátlan eb, akit kutyám nem engedne túl közel. (Kölyök korában nyúzták első gazdái, szusszanásnyi időt nem hagyva neki, így felnőtt korára biztonsági zónát igényelt maga körül.) Toleráltuk egymás igényeit, soha nem feszélyeztünk másokat, figyeltünk a gyermekekre, kisebb testű kutyatulajdonos társainkra. Ha valaki a kutyára pórázt tett, a közeledő fél is ugyan ezt tette. Elég egyértelmű ez a gesztus, hogy "legyünk inkább óvatosak!"
A tolakodó, energikus kutyákat a többség nem kedveli, és a harci kutyák zöme meg ilyen. Ők a királyok, és dominanciájukkal élnek is.
És a gazdák is azt gondolják, eszerint viselkedhetnek, ha nem tetszik a dolog számunkra, álljunk arrébb mi. Erődemonstráció ez a javából.
Átrendeződtek a viszonyok nem éppen pozitívan.
Persze nem csak harci kutya  hoz frászt a gazdikra, felelőtlen és magát észkombájnnak tartó „Okoska”  típusú kutyatartók is. A telepen is van ilyen. Egy év alatt, „hogy tartsunk rehabos kutyát rövid pórázon egyhelyben”, világbajnok lett. Nem rég felfedezte, hogy ha a kutyát elengedi, az nem rángat, ám elrohan a világba, és 100-ból 10x vissza is megy hozzá, persze türelmes várakozás után. Amíg elszalad, immáron boldog kutyaként, neveletlensége és eddigi rossz élete miatt nem éppen megbízhatóan viselkedik, agresszivitás tünetei gyakran fellelhetőek nála. Már kényszerült  miatta kiskutya kórházi ápolásra.
 „Én nem tehetek semmiről” ha baj van, mert nem is vagyok ott, hozzáállása többeknél infarktus gyanús rosszullétet tud okozni, mikor hempergeti meg vagy történik még ennél is rosszabb a felügyelet alól kikerülő kutyája miatt kis kedvenceinknél.
Mára a kikapcsolódás eb barátommal közösen, egy stresszes tevékenységé vált, nyakában állandósult a póráz, és a szabad 2-300 nm-es zöld terület helyett, járdán elkerülve a szabad mozgást biztosító parkot, járjuk utunkat magányosan. 
Lakótelepünkre megérkeztek a domináns kutyák, akiket itt futtatnak, szabadon, hatalmas iramban szelik át a területet.
Itt van „Okoskánk” zabolátlan kutyáival, akik még az egy órás kutyasípolást sem unják meg annyira, hogy behívhatóvá váljanak.
(Egyik gazdát régebben megkértem, legyen tekintettel a többi kutyatulajdonosra, és táborozzanak le távolabb, diszkrétebb terülten. Ha látótávolságba kerül más kutya, fogják meg az övékét) 2-4 nap, míg kipróbáltak más nekik nyugodtabb részt, de visszatértek. Szép szó, a kulturált közeledés kevés ezek szerint.


A  terepen a staffordshire-ek, alig 20 méternyire a játszótértől



New Yorkban érdemes megfigyelni: minden kutya kicsi. Nincs betiltva a nagy, de ahol több százezer dolláros kártérítéseket kell fizetni egy-egy harapás miatt, az emberek vigyáznak a pénzükre. Magyarországon sem olyan törvényeket kellene hozni, hogy vegyék nyilvántartásba a veszélyes kutyákat, és ivartalanítsák őket; elég lenne megemelni a súlyos testi sértés büntetését, vagy olyan kártérítési összegeket megállapítani, hogy az anyagi csőd fenyegesse azt, aki esetleg póráz és szájkosár nélkül sétáltat egy pitbullt. Nálunk alig ellenőrzik a kutyatenyésztést.(forrás)


Igen!, tudom, hogy kötelező a póráz ránk nézve is, mindegy mekkora kutyám van. De a harci kutyák esetében is kötelező lenne! És minden olyan kutyánál is, mely nem behívható, és zabolátlan.

Állandósuló helyzet, hogy nem tudunk hazamenni a nekünk szimpatikus úton, (folyamatosan pórázon viszem a kutyám) fél lakótelepnyi plusz körökre kényszerítve keresem a nyugodt lehetőséget, ahol nem találkozom elengedett harci, vagy nem fegyelmezett ebbel, és azt gondolom, itt valami nem stimmel. 
- Miért kell nekem kitérni? - Kérdezem magamtól és hűséges kutyás barátnőmtől, ki társamul szegődött száműzetésünk idejére is.
De esti tornaként, a vállfelhúzás marad, és a válasz: - Nem tudom.De a vesztesek csak is mi lehetünk, így nem keressük a bajt.

Talán érthető miért nem kívánom közelembe ezen típusú ebeket,  magam is tartok tőle, (tőlük) különösen látva az őket tartó gazdákat. Aki erődemonstrációként tartja e fajtákat, bizalmat nem ébreszt bennem.
Mitől hinném el, hogy a kutyák békések, ha a gazda arra nem képes, hogy megnyugtató módon kézhez szólítja az állatot, mikor másokat meglát, és láthatóan figyel a környezetére, számításba veszi a lefoglalt életteret.



Itt a telepen kialakult egy békés együtt élés szemlélet, s eddig a vehemensebb ebeket a lakótelep végén található szintén szép nagy terület fogadta be, avagy ők kerültek (!) séta közben póráz használatával. 




Egy 20 éves kormányrendelet alapján csak a felügyelet nélkül hagyott kutya gazdája követ el szabálysértést, ha ott van az állat közelében, már nem vonható felelősségre. Az egyes önkormányzatok igyekeznek saját rendeletet hozni, de egységes jogalkalmazás nincs.
Attól, hogy a pitbullok kikerültek a veszélyes állat kategóriából, attól még harci kutyák maradnak.
Ezért is fontos minél szélesebb körben világossá tenni, hogy a 41/2010. Korm. rendelet 17 § 1. bek. értelmében fajtától függetlenül minden kutyát kötelező belterületen, közterületen pórázon vezetni! Ebrendelet(III. kerület)

És egy kis oktatófilm:

Csak remélni tudom, hogy idővel a két tábor, meg tud egyezni, és kellő odafigyeléssel, megtalálja mindenki ezután a boldog kikapcsolódás gondtalan módját kutyáink társaságában.

A TÖRTÉNETBEN KITALÁLT SZEMÉLYEK SZEREPELNEK,

 HA MAGADRA ISMERNÉL MÉGIS,

 CSUPÁN A VÉLETLEN LEHETSÉGES VARÁZSLATA JÁTSZIK ÉRZÉKEIDDEL!
2013-08-04
Bagira

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...